Лидерите на Ислямска държава бягали от Мосул
Лидерите на Ислямска държава бягали от Мосул / БГНЕС

Ръководството на Ислямска държава и част от бойците й изглежда напускат Мосул с напредването на иракските сили към града, заяви командващият сухопътните операции на международната коалиция на САЩ срещу джихадистката групировка генерал Гари Волески, цитиран от ДПА.

"Днес бойците на Ислямска държава са по-малко от вчера и утре ще са станали още по-малко", каза Волески.

Най-малко 2000 иракски бежанци от Мосул се насочват към Сирия

Той заяви, че Ислямска държава провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва земя, за да може да се укрепи в урбанизираните райони на Мосул, където да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията.

"Доста от селата, при влизането в тях на иракските сили за сигурност, помагаха на иракчаните. Имаше някои села, където хората излизаха и показваха къде е Ислямска държава, което беше наистина окуражаващо за иракските сили за сигурност", заяви той.
Волески отбеляза, че операцията напредва по-бързо от очакваното, предаде ДПА.

Офанзивата в Мосул "се развива по план", потвърди днес началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Воутъл, цитиран от ТАСС, в реч пред политическия Център за американски прогрес във Вашингтон.

"Ислямска държава" заплашва американците в Ирак с поражение

Между 5000 и 6000 бежанци от иракския град са влезли в Сирия през последните дни, съобщи представител на местните кюрдски власти, цитиран от Ройтерс.

Още 3000 души чакат да преминат границата.

В понеделник, ден преди началото на операцията, ООН предупреди, че до 100 000 иракчани може да избягат от Мосул в Сирия и Турция.

Източник: БТА