Ислямска държава заплашва американците в Ирак с поражение
Ислямска държава заплашва американците в Ирак с поражение / БГНЕС, архив

Радикалната групировка "Ислямска държава" обеща поражение на американците в Ирак във видеоклип ден след започването на широкомащабно настъпление за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на джихадистите в тази страна, който е в техни ръце от 2014 г., предаде АФП.

Видеоклипът е излъчен от пропагандната агенция на ИД Амак и е озаглавен "Нощно разгръщане на бойците на ИД в улиците на Мосул". Според Амак на него се вижда как бойци на ИД патрулират на улица в Мосул.

Сирия ще употреби сила срещу всеки, който опита да влезе от Ирак

Един от тези маскирани бойци обещава поражение на американците в Ирак, които ръководят международна коалиция в помощ на иракските сили за борба с ИД. "А теб, Америка, кълнем се в Аллах, че ще те победим в Ирак и ще те изкараме победена и унизена" от тази страна, казва маскираният мъж.

Той припомня, че редица високопоставени лидери на "Ислямска държава", убити в американски въздушни удари, като Абу Мохамед ал Аднани, вече са обещавали подобна съдба на САЩ.

Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от ИД

Започналата вчера операция за освобождаване на Мосул поражда опасения от хуманитарна катастрофа за местните жители, но и демотивиране на джихадистите, особено тези от чуждестранен произход. Загубата на Мосул ще е тежък удар за "Ислямска държава", която през 2014 г. обяви оттам халифат върху териториите под неин контрол в Ирак и Сирия, отбелязва АФП.

Източник: БТА