Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава
90564
Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава
Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава
  • Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава
  • Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава

Започна операцията за освобождаването на иракския град Мосул от "Ислямска държава". Атакуващите части надвишават 60 000 войници. Операцията може да продължи с месеци. От ООН предупредиха за огромна бежанска вълна, като се очаква над един милион души да напуснат домовете си.

Над 1 милион души може да напуснат Мосул предупреждава ООН

Началото на настъплението към Мосул - градът, смятан за столица на „Ислямска държава" в Ирак, обяви премиерът и главнокомандващ на въоръжените сили на страната Хайдер ал Абади:

„Часът на истината настъпи. Днес аз обявявам началото на историческа операция, която ще Ви освободи от "Ислямска държава".

По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия.Според иракски медии числеността на атакуващите части надвишава 60 000 войници, прикривани от въздуха със самолети на водената от Съединените щати международна коалиция. Подкрепа на армията оказват и антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования, шиитските милиции и въоръжени отряди на сунитски племена.

Във връзка със започналото настъпление ООН изрази притеснението си за сигурността на населението на Мосул и заяви готовност за предоставяне на убежище на 60 000 души в лагери и обекти за временно настаняване.

Градът беше окупиран от бойци на „Ислямска държава" през юни 2014 година. Мосул е смятан за столица на терористичната групировка, а живеещите в момента там над 1 милион души са държани като заложници от над 6000 джихадисти.Паралелно с офанзивата в редиците на групировката бе направен опит за преврат. Началникът на т. нар. Ислямска полиция в града е започнал метеж против лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

В Мосул започна метеж срещу лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади

По данни на телевизионния канал „Ал Сумария" ръководителят на преврата, известен с прозвището Абу Усман, е родом от Мосул. По-рано днес негови отряди са атакували четири обекта на ислямистите в града. Самият Ал Багдади е призовал верните му сили да окажат отпор на метежниците и да унищожат ръководителя на ислямската полиция. Според данни на източници в момента град Мосул се намира в хаос заради продължаващите сражения между враждуващите страни.Съобщава се също, че по време на сраженията от високоговорител на автомобил е било съобщено, че Ал Багдади е напуснал града, а съпругата му е арестувана. Според бунтовници „управлението на Ал Багдади в Мосул е приключило".

Днес стана ясно още, че иракските сили, които започнаха своята офанзива срещу „Ислямска държава" в Мосул, са ликвидирали един от лидерите на групировката. Става въпрос за Ахмед Хатаб, който е ръководител на силите за вътрешна безопасност на групировката. Той е бил убит в южните части на Мосул.

Вижте повече тук