В Мосул започна метеж срещу лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади
В Мосул започна метеж срещу лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади / Guliver/Getty Images

Началникът на т. нар. ислямска полиция в град Мосул е започнал метеж против лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Това съобщи телевизионният канал „Ал Сумария", позовавайки се на свои източници от провинция Ниневия, където се намира градът.

Започна операция за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава" (ВИДЕО)

По техни данни ръководителят на преврата, известен с прозвището Абу Усман, е родом от Мосул. По-рано днес негови отряди са атакували четири обекта на ислямистите в града. Самият Ал Багдади е призовал верните му сили да окажат отпор на метежниците и да унищожат ръководителя на ислямската полиция.

Според данни на източници в момента град Мосул се намира в хаос заради продължаващите сражения между враждуващите страни.

Съобщава се също, че по време на сраженията от високоговорител на автомобил е било съобщено, че Ал Багдади е напуснал града, а съпругата му е арестувана. Според бунтовници „управлението на Ал Багдади в Мосул е приключило".

Иракските сили са ликвидирали един от лидерите на "Ислямска държава"

Днес стана ясно, че иракските сили, които започнаха своята офанзива срещу „Ислямска държава" в Мосул, са ликвидирали един от лидерите на групировката. Според медията става въпрос за Ахмед Хатаб, който е ръководител на силите за вътрешна безопасност на групировката. Той е бил убит в южните части на Мосул.

Източник: БГНЕС