Най-малко 2000 иракски бежанци, напуснали Мосул, са струпани по границата със североизточната сирийска провинция Хасака, контролирана от кюрдските сили за самоотбрана, съобщи агенция Фират, цитирана от ТАСС.

Сирия ще употреби сила срещу всеки, който опита да влезе от Ирак

Нараства бежанският поток от Мосул, където иракските войски започнаха на 17 октомври операция срещу терористите от групировката "Ислямска държава", сочат данните на Фират.

Според изчисления на Върховния комисариат на ООН за бежанците в провинция Хасака са се изселили тази година вече 50-60 хиляди иракчани, избягали от териториите под контрола на ИД.

Експерти на ООН прогнозират, че вследствие на операцията за освобождаване на Мосул близо 100 хиляди граждани на Ирак може да напуснат страната и да се запътят към съседна Сирия и Турция. В тази връзка Върховният комисариат на ООН за бежанците прикани световната общност спешно да отпусне 61 милиона долара за хуманитарни операции в Сирия, Турция и Ирак.

Над 1 милион души може да напуснат Мосул предупреждава ООН

В настъплението срещу Мосул освен правителствените сили, участват паравоенни формирования на иракските кюрди - т. нар. пешмерги, които получават подкрепа от авиацията на международната антитерористична коалиция.

Източник: БТА