Арестуваха мъж с експлозиви и оръжие на централния площад в Киев
Арестуваха мъж с експлозиви и оръжие на централния площад в Киев / снимкa: Reuters

Украинските служби за сигурност задържаха тази вечер на централния Площад на свободата в Киев 42-годишен мъж, у когото били намерени две тротилови шашки с електродетонатори и огнестрелно оръжие, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според източници от следствените органи в Киев една от версиите е, че задържаният се е готвел да извърши терористичен акт по време на последните предизборни митинги преди втория тур на президентските избори в неделя. Заради предизборните митинги в целия град са взети извънредни мерки за сигурност.

Междувременно президентът Виктор Юшченко нареди на частите на министерството на вътрешните работи да поемат охраната на зданието, в което работи Централната избирателна комисия.

Заповедта бе дадена след като около зданието се разположиха близо 250 привърженици на бившия премиер и кандидат за президент Виктор Янукович, които заявили, че искат да осигурят нормалното преминаване на изборите, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно АП съобщи, че командването на вътрешните войски е отказало да изпълни заповедта на президента под предлог, че тя не била оформена по необходимия начин - с начален и краен срок на мерките за засилена охрана. 

Юлия Тимошенко отиде днес на черква, за да помоли за опрощение на грешките си, съобщи Франс прес. Тя поиска от всевишния да даде и мъдрост на избирателите, за да могат те да направят "добрия избор за Украйна", пише БТА.

Нейният опонент на втория тур, Виктор Янукович, закри кампанията си с поп-концерт и обеща, че ще накара Тимошенко да се откаже от политиката.

Двамата претенденти събраха свои симпатизанти на места, разположени на няколкостотин метра едно от друго, в центъра на столицата.