Арабски държави изтеглят гражданите си от Ливан след вълна от отвличания
Арабски държави изтеглят гражданите си от Ливан след вълна от отвличания / снимка: Reuters, архив

Редица арабски държави започнаха днес да евакуират свои граждани от Ливан след серия от отвличания на чужденци сунити, предаде ДПА. Те са дело на ливански шиитски клан, който отмъщава за отвличането на негов член в Сирия.

Похищенията породиха опасения, че гражданската война в Сирия вече се прехвърля през границата и засяга и Ливан, посочва ДПА.

Саудитска Арабия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства изпратиха самолети в Ливан, с които да евакуират свои граждани. Много от хората, които очакват да отпътуват с изпратените специално самолети, са прекарали нощта на летището в Бейрут.

Въоръжени членове на клана Ал Мекдад блокираха пътя към международното летище. По-рано същия ден членове на този клан отвлякоха десетки сирийци, опитвайки се да осигурят освобождаването на техния близък, държан в Сирия от противници на режима на Башар ал Асад, предава БТА. Говорител на клана обяви пред журналисти, че в Бейрут и в долината Бекаа в източната част на Ливан са били отвлечени над 50 сирийци и един турски граждани. Вчера саудитското посолство обяви, че сред пленените от клана Мекдад има и саудитец.

"Ще има още отвличания. Ще започнем да отвличаме граждани на всички арабски държави, които подкрепят бунтовниците в Сирия, ако нашият брат не бъде освободен", заявил говорител на клана, цитиран от ДПА.

Саудитска Арабия, Катар и Турция са сред най-вероятните източници на средства и оръжие за сирийските бунтовници, предаде ДПА. Трите страни неведнъж са обвинявали режима в Дамаск в разправа с опозицията.

Напрежението между отделните общности в Ливан рязко се изостри, след като стана известно че четирима от 11-имата ливански шиити, отвлечени в Сирия още през май, са били убити при въздушно нападение на сирийските ВВС срещу град близо до Алепо.

Ливанският президент Мишел Слейман предупреди „да не се правят никакви опити да се манипулира гражданския мир в страната”, предаде ливанската национална информационна агенция, цитирана от ДПА.