/ iStock/Getty Images
Украйна порица Apple, защото показа анексирания полуостров Крим като част от Русия, и заяви, че на американския технологичен гигант му е безразлично за болката на украинския народ, пише БГНЕС.

Руските депутати заявиха в сряда, че от Apple изпълнили искането на Москва Крим да се появи като руска територия на техните карти и приложения за времето.

"Нека ви обясня по вашия начин, @Apple", написа украинският външен министър Вадим Пристайко в Twitter в отговор на новината.

Телефонни разговори показват руско влияние върху украинските сепаристи

„Представете си, че викате, че вашият дизайн и идеи, години на работа и част от сърцето ви са откраднати от най-лошия ви враг, но след това на някой невеж не му пука за вашата болка. Такова е усещането, когато наричате #Crimea (руска) земя “, каза той.

"@Apple, моля, моля, придържайте се към високите технологии и развлеченията. Глобалната политика не е вашата силна страна."

Бъдещето на руско-украинските отношения

От сряда Крим и най-големите му градове Севастопол и Симферопол се показват като руска територия в приложенията на Apple, когато се използват в Русия. Москва оказва натиск върху чуждестранните компании да признаят полуострова като неразделна част от територията ѝ.

Google от своя страна не идентифицира Крим като територия, принадлежаща нито на Русия, нито на Украйна. Все пак, когато бъде използван в Русия, имената на населените места в Крим се изписват с руски, а не с украински букви.
БГНЕС