Американската проекторезолюция за Сирия в ООН трябва да бъде по-балансирана, смята Русия
Американската проекторезолюция за Сирия в ООН трябва да бъде по-балансирана, смята Русия / снимка: Reuters, архив

Изготвеният от САЩ нов проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е само малко по-различен от проекторезолюцията, на която Русия наложи вето миналия месец и трябва да бъде значително по-балансиран. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов, цитиран от Ройтерс.

"Новата американска проекторезолюция е леко модифицирана версия на предишния документ, на който бе наложено вето. Тя трябва да бъде значително по-балансирана," писа Гатилов в Туитър.

Западни представители в ООН заявиха миналата седмица, че САЩ са изработили рамка на нова резолюция, която настоява за достъп на хуманитарни работници в обсадените сирийски градове и прекратяване на насилието там, предава БТА.

Междувременно министерството на финансите на САЩ забрани на американците да поддържат каквито и да било взаимоотношения с държавните радио и телевизия на Сирия заради подкрепата им на репресиите на сирийското правителство срещу собствения му народ, предаде Ройтерс.

"Генералната дирекция за радиоразпръскване и телевизия служи като филиал на сирийския режим в момент, когато той осъществява все по-варварски атаки срещу собственото си население и се стреми едновременно да замаскира и легитимира насилието си," подчерта финансовото ведомство в декларация.

Министерството предупреди, че "всички лица или институции, които подкрепят ужасяващото поведение (на режима) ще бъдат взети на прицел и отрязани от международната финансова система."