Черни лакрицови бонбони
Черни лакрицови бонбони / iStock/Getty Images
Американец от щата Масачузетс почина след прекаляване с лакрицови бонбони, след като ял по пакет и половина в продължение на няколко седмици, предаде „Гардиън“.

54-годишният мъж получил дефицит на важни минерали и дефицити, при което сърцето му спряло. Тези бонбони са направени от билката сладък корен, от която може да се вдигне кръвното налягане.

Полярна мечка уби човек, шестима в болница след преживяния шок

Проблемен е глициризинът, който се намира в много храни и екстракти от сладък корен (познат още като женско биле). Той може да намали драстично калия в организма, както и да предзвика други дисбаланси, предимно електролити, които са жизненоважни за сърдечно-съдовата функция.

Американската агенция за храни и лекарства предупреждава, че дори 50 грама на черен лакриц може да доведе до сърдечна аритмия, особено за хора над 40-годишна възраст.

Здравните власти в САЩ считат, че инцидентът е изключително рядък случай. Мъжът припаднал по време на обяда си в заведение за бързо хранене. Лекарите откриват, че е бил с критично ниски нива на калий, които довели до сърдечни проблеми. Парамедиците са успели да го реанимират, но в крайна сметка умира на следващия ден в болницата.