Албания за втори път не успя да избере президент
Албания за втори път не успя да избере президент / снимка: Reuters

Албанският парламент не успя за втори път да избере наследник на досегашния президент Бамир Топи, тъй като двете основни политически партии продължават да не постигат съгласие за общ кандидат.

"Не беше излъчен нито един кандидат...и ще преминем към трети тур на гласуване", заяви председателката на парламента Йозефина Топали. Датата на третия тур трябва да бъде определена до една седмица. Мандатът на Топи официално приключва на 24 юли.

Албания е в политическа криза от парламентарните избори през 2009 година, след като опозиционната Социалистическа партия обвини управляващите демократи на премиера Сали Бериша в измами, рпипомня БГНЕС. Под натиска на международната общност Бериша се срещна с лидера на опозицията Еди Рама в опит да постигнат съгласие за кандидат за президент. Но с изключение на факта, че това беше първата среща на четири очи между двамата политици през последните пет години, напредък не беше постигнат.

Според конституцията парламентът трябва да избере президент на Албания за петгодишен мандат в максимум пет гласувания. Кандидатът трябва да спечели подкрепата на най-малко три пети от 140-те депутати в парламента или 84 гласа, но ако след три тура няма излъчен победител, необходимите гласове намаляват до 71.

Ако и след петия тур не бъде излъчен победител, парламентът се разпуска и се насрочват нови парламентарни избори.

Макар Албания да е парламентарна демокрация с институционална власт, контролирана от премиера, президентът има важна роля начело на правната система и е главнокомандващ на въоръжените сили.