Сидни Поатие е починал на 94-годишна възраст, съобщи бахамското външно министерство, цитирано от BBC. Toй е първият чернокож актьор, спечелил престижната филмова награда "Оскар".

Сидни Поатие
Gulliver/Getty Images

Поатие беше и най-възрастният жив човек, спечелил "Оскар" за най-добър актьор. Холивудската звезда е известен с филми като "Познай кой ще дойде на вечеря", "Среднощна жега" и "Лилиите на полето" (Lilies of the Field), за който печели най-голямото отличие в киното през 1963 година. В кариерата си също така печели и награди "Златен глобус" и БАФТА.

Сидни Поатие
Gulliver/Getty Images


Поатие е роден през 1927 година в Маями, Флорида, но е отгледан на Бахамите. Родителите му са бахамски фермери, които обикалят САЩ и продават домати. Така бебето се оказва едновременно с бахамско и американско гражданство.

На 15 години заминава за Ню Йорк, където живее брат му. Сидни започва работа като мияч на чинии. Именно там се сблъсква за пръв път с расизма, а след години споделя, че му е било изключително трудно да си намери работа. Бъдещата звезда е ходил на училище само една година и преди да стане известен, бори се с бедност, неграмотност и предубежденията към чернокожите.

След кратка служба в армията, бъдещият актьор се включва към Театъра на чернокожите в Харлем.

Сидни Поатие
Gulliver/Getty Images

През 1949 изоставя сцената, за да се посвети на филмовото изкуство. По време на кариерата си подбира внимателно ролите си и не се подчинява на холивудската представа, че чернокожите могат да се превъплъщават само в обслужващ персонал. Първият пробив на Сидни Поатие в киното е през 1955 в "Тhe blackboard Jungle". През 1999 година Американският филмов институт включва Поатие под номер 22 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото Холивудско кино.

Актьорът се е женил два пъти и има шест деца - всички до една дъщери. През 1974 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора. Бил е и посланик на Бахамите в Япония и ЮНЕСКО.