Ако стане независима, Каталония ще е седма в ЕС по богатство на човек от населението
Ако стане независима, Каталония ще е седма в ЕС по богатство на човек от населението / снимка: Reuters

Ако стане независима държава, Каталония ще е на седмо място в ЕС по богатство на човек от населението, заяви два дни преди предсрочните избори в испанската област президентът й Артур Мас, цитиран от Франс прес.

"Като население ще сме в средните стойности, почти половината страни в ЕС са с по-малобройно население от Каталония", заяви президентът националист и консерватор на североизточната испанска област. Каталония е с население 7,5 милиона души.

"Ако Каталония стане държава, ще е на седмо място в ЕС по създаване на богатство на човек от населението. Като територия ще сме сред малките - 22-ро или 23-о място", добави Артур Мас.

Мас е в конфликт с испанското правителство, което отказва засилена бюджетна автономия на областта. Той свика предсрочни избори с надеждата партията му да вземе абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

В случай на победа той обеща до четири години да организира референдум за независимост на Каталония, посочва БТА.

През 2011 година Каталония бе с БВП от 27 430 евро на човек от населението, което я нарежда на четвърто място сред 17-те испански области. Това е над средното ниво за Испания (23 271 евро) и ЕС (25 134 евро).

Каталония е най-задлъжнялата област в Испания с дълг в размер на 22 процента от БВП и се смята за ощетена от хроничен фискален дефицит. Тя настоява за сключване на фискален пакт с Мадрид, който ще й позволи сама да събира данъци.

Подобен статут имат Страната на баските и Навара - двете испански области с най-висок БВП на човек от населението.

Каталония твърди, че годишният й фискален дефицит е 16 милиарда евро, което Мадрид оспорва. Тя обвинява централното правителство за финансовите си затруднения, отбелязва АФП.