/ iStock/Getty Images
Робърт Сийман е на 88 години и рисува от дете. Когато е на 60 години, напуска работа като брокер на недвижими имоти, за да се заеме професионално с хобито си, но едва по време на пандемията то се превръща в страст за него, писа Асошиейтед прес.

Във вторник се навърши една година, откакто Сийман започва да рисува своите всекидневни картини в едностайното си жилище в дома за възрастни хора в Уестморленд, Ню Хемпшър. Той посвещава по шест часа всеки ден на своите илюстрации, върху които работи с моливи, мастило и водни бои.

"След дълъг живот се върнах към заниманията си, когато бях на 11 години. И е чудесно, харесва ми. Щастлив съм, че мога да го правя", сподели той. Сийман се настанява в дома две седмици преди локдауна да влезе в сила. Месеци наред хората от дома не могат да напускат стаите си. Само през една седмица им било позволено да общуват в коридорите и общите помещения без маски.

Той започнал да изпраща рисунките на дъщеря си и на други членове на семейството и приятели. Дъщеря му Робин пък ги споделяла във Facebook и интересът нараствал. Така тя започнала да продава оригинали и копия в Etsy.com, като половината приходи отивали за благотворителност, включително и във фонд за засегнати от COVID-19. С всеки следващ ден рисунките на баща ѝ ставали все по-ярки и като цветове, и като теми.

Рисунка номер 365 изобразява Земята и на нейния фон човешка фигура, животни и предмети. Макар да е достигнал целта си в продължение на година да рисува по една картина на ден, Сийман не смята да спира.

"Егоистично е. Но така съм ангажиран с нещо, пък и ми харесва. Освен това помагам и на други хора, което е хубаво", каза той. Сийман казва, че докато може да го прави, ще рисува. 

 
БТА