/ ThinkStock/Getty Images
Парчета от най-голямото художествено платно в света ще бъдат предложени на благотворителен търг в Дубай в полза на децата от най-бедните страни, предаде Франс прес.

Агенцията цитира изявление на британския художник Саша Джафри. Паното "Journey of Humanity" - Пътешествието на човечеството е с размер от 1 500 квадратни метра. То е разделено на 70 парчета, поставени в рамка. Те бяха показани за пръв път, преди да бъдат изложени на търг през следващите две години.



Тези пъстроцветни артефакти с различни размери бяха изложени на стените на луксозния хотел "Атлантис" в Дубай. Саша Джафри работи над тази фреска с размера на две футболни игрища в хотела, който беше поставен под ограничителни мерки миналата година.



Сега целта е да се съберат 30 милиона долара за финансирането на инициативи, свързани със здравето и образованието на децата от най-бедните страни в света.

"Не бих искал това да бъде една изолирана инициатива. Бих желал наистина да променим света. Това най-лесно ще стане, когато осигурим интернет достъп и на най-бедните общности на планетата", заяви 44-годишният британски художник, който твори в Дубай.



В продължение на шест месеца при 18-20-часов работен ден Саша Джафри се труди над този мащабен проект. По време на осъществяването му той е нанесъл 300 слоя боя с обем 5000 литра, използвайки около 1000 четки за рисуване.

Работата по гигантското платно приключи в края на септември миналата година, след което творбата беше удостоверена с рекорд на Гинес. Дечица от над 140 страни се включиха в проекта, като изпратиха на художника своите рисунки. 
БТА