В Испания разследват смъртта на 8-годишно момче заради предполагаема лекарска небрежност
В Испания разследват смъртта на 8-годишно момче заради предполагаема лекарска небрежност / IStock
Разследване на смъртта на 8-годишно момче започна здравното министерство на испанската област Валенсия заради предполагаема лекарска небрежност, съобщи Euro weekly. По думите на неговата баба малкият Айтор починал в страшни коремни болки след като в продължение на 4 дни 5 пъти бил връщан у дома от спешното и болницата в Елда.

Първият доклад за аутопсията на починалия в Петрер Айтор сочи, че причината за смъртта му е остър перитонит. Той изисква спешна медицинска помощ за борба с инфекцията. Ако пациентът не се лекува правилно или не му се дават антибиотици, това може да доведе до тежка недостатъчност (коремен сепсис) и смърт.

По изрично настояване на семейството на детето аутопсията се извърши в Съдебно-анатомичния институт, а не в болницата „Елба“, откъдето той бе връщан вкъщи.

Марта Гонсалвес Алба, бабата, която има родителски права над Айтор, публикува видео в социалните мрежи, които имаше огромен отзвук. В него тя изобличава бездушното отношение към внука си от екипите на спешна помощ.



Бабата разказва за кошмарните 4 дни между 24 и 28 октомври, през които внукът й постоянно повръщал и от болка не можел да лежи по гръб. По думите й медиците обявили, че „това не е нищо“ и дали само препарати срещу повръщането. „Те обръщат внимание само на тези с коронавирус, а останалите оставят да умират“, заяви Марта Алба.