52% от американците ще гласуват за Обама
52% от американците ще гласуват за Обама / снимка: БГНЕС

За кандидата за президент на САЩ на Демократическата партия Барак Обама след две седмици ще гласуват 52 на сто от американските гласоподаватели, обяви независимият институт за проучване на общественото мнение "Пю". В цитираните от Франс прес резултати от последното проучване на нагласата на избирателите се посочва, че кандидатът на републиканците Джон Маккейн ще получи 38 на сто от гласовете.

В началото на октомври преднината на Обама бе двойно по-малка - 7 процентни пункта, посочва АФП, цитирана от БТА.

Според резултатите от проучването огромното мнозинство от афроамериканците, 86 на сто, ще подкрепят кандидатурата на Барак Обама.

На въпрос кой от двамата кандидати би се справил като президент по-добре с икономическите проблеми в САЩ, 53 на сто от анкетираните посочили Обама, а 32 на сто - Маккейн.

Близо една трета от анкетираните, 34 на сто, изразили загриженост от възрастта на 72-годишния Маккейн.

Половината от анкетираните (49 на сто) не одобряват избора на Сара Пейлин за кандидат за вицепрезидент на републиканците. Тя е най-популярна сред жените над 50-годишна възраст, се посочва в проучването на института "Пю".

Според 56 на сто от анкетираните Маккейн е водил подчертано негативна предизборна кампания. Неодобрение за кампанията на Обама изразили 26 на сто от участвалите в проучването.