Около 50 000 души демонстрираха в събота в Лима, столицата на Перу, против насилието срещу жени. Страната е известна със своето консервативно и мачовско общество, е една от най-засегнатите от тази напаст в света.

През 2015 г. са регистрирани 95 убийства на жени, а от началото на тази година те са 54, както и 118 опита, сочат официалните данни.

Средно една трета от жертвите вече са посочили нападателя си, според омбудсмана, който отговаря за осигуряване на спазването на човешките права.

Най-пресният случай е от последните дни – този на Шърли Пахуело. Нейният съпруг и баща на шест деца, я ударил в окото с тухла, защото ястието, което му поднесла било с твърде много чесън. Миналата седмица три перуанки починаха при случаи на насилие.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) за 2013 г., Перу е третата страна в света, след Етиопия и Бангладеш, по брой на жените на възраст от 15 до 49 г, жертви на сексуално насилие от техния спътник.

В страната започна кампания срещу насилието. Според две проучвания на общественото мнение, публикувани в събота, 74% от хората определят обществото като мачистко, но 53% смятат, че жена в минипола е виновна, ако е подложена на сексуален тормоз.

Източник: БГНЕС