40% от германците искат Меркел да се оттегли
40% от германците искат Меркел да се оттегли / БГНЕС

Четиридесет процента от германците искат канцлера Ангела Меркел да се оттегли заради бежанската й политика, показват резултатите от социологическо изследване. Това е признак за растящо недоволство от подхода й на отворени врати по отношение на хората, бягащи от конфликти и икономически трудности в Близкия изток и Африка, предаде Ройтерс.

Германците са все по-скептични към „отворените обятия за бежанците"

Проучването е проведено от германския институт ИНСА по поръчка на германското списание "Фокус" в периода 22-25 януари сред 2047 германци. На обратното мнение, че бежанската политика на Меркел не е причина тя да подаде оставка, са били 45,2 процента от запитаните, сочи изследването. Това е първият път, в който социологическият институт задава този въпрос.

Недоволен кмет изпрати автобус с бежанци при Ангела Меркел

Днес бе огласено и друго проучване, този път на социологическата агенция Илектър рисърч груп, сочещо, че подкрепата за консервативния блок на Меркел е на устойчиво ниво от 37 процента. Съвсем неотдавна, през септември тя е била 42 процента. Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също е без промяна - 24 процента.

Проучването отрежда 11 процента на дясната формация "Алтернатива за Германия", която е за твърда линия по отношение на имиграцията.

Източник: БТА