40 000 демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., предаде АФП.

Протести блокираха летище "Ел Прат" в Барселона и пътищата в Каталуния (СНИМКИ)

Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона. Сблъсъци имаше и в други градове. Каталунската полиция арестува четирима души, включително трима в Барселона. Протестиращите палеха контейнери с боклук, а полицаи ги атакуваха - сцени, напомнящи своеобразна партизанска градска война.

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес разкритикува „повсеместното насилие“ по време на демонстрациите. „Ясно е, че не става дума за мирно гражданско движение, а за координирано от групи, използващи уличното насилие, за да рушат съвместното съществуване в Каталуния“, заяви в комюнике кабинетът и увери, че „с решителност (…) ще гарантира сигурността“.

Навръх испанския национален празник: Хиляди на марш срещу отделянето на Каталуния

74 души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти. „Това не може да продължава така. Или (политиците) да седнат и да намерят решение, или това ще се случва“ все по-често, заяви пред АФП Иван Гонсалес, продавач в магазин за дрехи.
БТА