/ БГНЕС
Продължават започналите тази сутрин протести в Барселона, Испания, като към момента има сериозен брой демонстранти и те се насочват към международното летище "Ел Прат". Блокиран е Терминал-1 на летището. Това съобщава пресцентърът на МВнР.

БГНЕС

По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях - сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.

БГНЕС

Навръх испанския национален празник: Хиляди на марш срещу отделянето на Каталуния

По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. Към момента на летище "Ел Прат" са били отменени 67 полета. Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.

БГНЕС

Към момента Каталунската транспортна служба информира за следните затворени от демонстранти пътни артерии: C-31 (посока от Ел Прат към Кастелдефелс), B-210 край град Гава (провинция Барселона), C-17 край град Вик (провинция Барселона), национален път N-II край град Матаро (провинция Барселона), C-31/C-252 и GI-632 край град Вергес (провинция Жирона) и също така C-37 край град Керол (провинция Тарагона), N-249 - между селищата Есплуга де Франколи и Валс (провинция Тарагона), B-20 (булевард "Диагонал") и В-10 (квартал Барселонета посока Льобрегат) в самия град Барселона.

БГНЕС

В испанските медии има информация, че една от протестиращите групи е обявила мобилизация като насочва около 1200 автомобила и към летището в Мадрид "Барахас".

БГНЕС

От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище "Ел Прат" в Барселона. От там препоръчват и да се избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност - полицията и  Гражданската гвардия.

БГНЕС

Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба, като службата публикува информация и на своя интернет сайт http://transit.gencat.cat/ca/inici/

БГНЕС

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

БГНЕС

Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651, с Генералното консулство на България в Барселона - на телефон 0034 619 217 097.
БТА