Хиляди хора, които се противопоставят на каталунската независимост, излязоха в столицата на региона навръх националния празник на Испания.

Това се случва на фона на очакваната в началото на следващата седмица присъда в процеса срещу водещи каталунски сепаратисти.

Захариева откри консулство в Барселона, където има близо 16 000 българи (СНИМКИ)


Сред гъстата смесица от испански и някои каталунски знамена, както и флагове за борба срещу независимостта на Каталуния, 10 000 души маршируваха в центъра на града, сочи информация на полицията.

Броят е значително по-малък от 65 000 души, участвали в подобна демонстрация преди 2 години.
 


Националният празник отбелязва пристигането на испанската експедиция, начело на която е Христофор Колумб, в Америка през 1492 г., а някои от празнуващите в Барселона изразиха надежда каталунските сепаратисти да бъдат осъдени.


7 каталунски сепаратисти бяха задържани заради подготовка на терористичен акт"Със сигурност се надявам те да бъдат осъдени за опита им за преврат", каза 60-годишният Пепи Ордонес. "Те не спазваха конституцията."
 

БГНЕС12 обвиняеми, повечето от които са членове на бившото правителство на Каталуния, могат да получат дългогодишни присъди, ако бъдат осъдени за опита за отцепване на областта през 2017 г., който предизвика голяма политическа криза. Основните обвинения включват бунт и подбуждане.

Около 600 000 поддръжници на независимостта на Каталуния участваха в демонстрация в Барселона


Фернандо Санчес, който ръководи основната антисепаратистка група, Каталунско гражданско общество, каза на журналистите: "Искаме да отправим апел за спокойствие и отговорност."
"Страхувам се, че ще има насилие", каза друг демонстриращ, 62-годишният Мануел Руеда.

"Всичко, което искаме, е да започнем да живеем отново, както преди 10 години, без сепаратистки или испански знамена навсякъде, когато всички живееха спокойно заедно", добави той.
БГНЕС