/ ThinkStock/Getty Images
Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП.

Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора. "Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Милиардерите стават все повече и все по-богати

Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. "Форбс" и банката Credit Suisse, но се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 г. най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Amazon, е натрупал богатство през 2018 г. на стойност 112 млрд. долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация. Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 млрд. долара м.г. или с 2,5 млрд. долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11%, уточнява Оксфам.

Най-богатият човек в света има състояние от 112 млрд. долара

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 г., посочва неправителствената организация. Тя констатира, че най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия. "Ако тенденцията бе обратна, повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги", подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.

Експертите на Оксфам твърдят, че от един долар от подоходното облагане само 4 цента идват от налози върху богатството. Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трлн. долара, а в страни като Бразилия или Великобритания, "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.

Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души?

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни. Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатът от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70% за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, припомня АФП.
БТА