/ Thinkstockphotos
Клубът на супербогатите расте - също както и притежаваните от тях богатства. Китай е с най-много милиардери в света, сочи актуално проучване на швейцарската банка UBS.

Процъфтяващата търговия с акции, постоянно покачващите се цени на недвижимите имоти и икономическият растеж са основните причини богатството на най-богатите хора в света да достигне до рекордните 8, 9 трилиона щатски долара през 2017 година - ръст от 19 процента. Това се казва в наскоро публикувано проучване на консултантската компания PwC и на швейцарската банка UBS.

предприемачи
Thinkstockphotos

Милиардерите в света стават все повече и все по-богати. И въпреки това засега бройката им остава обозрима: общо 2 158 мъже и жени си разпределят това огромно богатство, което е повече от два пъти по-голямо от целия БВП на Германия - страната с най-мощната  икономика в Европа (3,3 трилиона евро през 2017). Казано иначе, средно на човек от клуба на супербогаташите се падат по 4,1 милиарда долара.

Най-богатият човек в света има състояние от 112 млрд. долара

Най-вече в Китай забогатяването е устойчива тенденция от години. Богатството на най-заможните китайци през 2017 година се е увеличило с цели 39 процента и е достигнало 1,12 трилиона долара. Това означава, че китайските супербогаташи са и най-големите печеливши от глобалния икономически ръст. Според проучването, в Китай живеят 373 милиардера - с 55 повече, отколкото предходната година. Средностатистическият неприлично богат китаец е на възраст от 55 години, т.е. доста по-млад от средната възраст на милиардерите в останалата част на света (64 години).

Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души?

Как е в Германия?

Германските милиардери също са се увеличили за последната една година: броят им е нараснал от 117 на 123-ма души. Това представлява ръст от 5 процента - най-високият в Европа, където всеки пети милиардер живее в Германия.

"Много от милиардерите са успешни предприемачи, а в Германия това даже е от поколения", казва Максимилиан Кункел, главен стратег в отдела за управление на състоянието в UBS-Германия. Най-успешни са дейностите  в няколко области: потребление, търговия на дребно, недвижими имоти и биотехнологии, допълва той.

Според класацията на "Manager Magazins" най-богатите германци са крупните акционери в BMW Щефан Квант и Сузане Клатен с предполагаемо натрупано богаство за 34 милиарда евро. Двамата, които са брат и сестра, притежават 47 процента от акциите на автомобилния концерн от Бавария. Само техните дялове в BMW са им донесли през миналата година дивидент от 1,1 милиарда евро.

Милиардерите, които загубиха всичко (ВИДЕО)

Проучването очертава следната тенденция:  все повече хора успяват да влязат в клуба на милиардерите със собствени сили - благодарение на някаква добра бизнес-идея. Цифрите го потвърждават: от общо 323-ма души, които през 2017 година са успели да влязат в клуба на супербогаташите, 199 са тъй наречените селфмейд милиардери. А от тях цели 89 души са китайци.

И още:

Десетте най-богати монарси в Европа (ВИДЕО)

Марк Зукърбърг вече е трети по богатство в света

Милиардери се готвят за края на света