Кралица Елизабет II е най-известният монарх на континента, но не и най-богатият. Състоянието на кралицата е в размер на над 500 млн. долара и изглежда скромно, сравнение с богатството на някои от другите кралски семейства в Европа.

Тази титла принадлежи на кралските семейства, които разполагат със състояние, оценявано на милиарди, като това на принца на Монако Албер II.

Ето кои са 10-те най-богати монарси в Европа, като тук трябва да се има предвид, че богатството на някои кралски семейства е трудно да бъде оценено и може да включва средства, осигурени от държавата в добавка към личното богатство.

10. Крал Филип, Белгия

Състояние: 13 млн. долара

За личното състояние на крал Филип има малко данни, но през 2013 г. от кралското семейство обявиха, че то възлиза на около 13 млн. долара.

Гражданският списък на Белгия покрива всички преки разходи на крал Филип, които възлизат на около 13 801 830 долара през 2013 г., като някои допълнителни услуги също се финансират от правителството.

Белгийските кралски имоти са собственост или на държавата, или на Кралския тръст, финансово независима и автономна обществена институция. Имотите на тръста никога не могат да бъдат продавани.

Големите кралски събития през 2018 година (СНИМКИ)

9. Крал Фелипе VI, Испания

Състояние: 20 млн. долара

Кралят на Испания е намалил заплатата си с 20% през 2015 г.

Испанската кралска фамилия разполага с осем дворци, пет кралски резиденции и десет манастира. През 2015 г. техният кралски начин на живот е струвал на Испания 8.9 млн. долара.

Крал Фелипе Шести
gettyimages

8. Крал Харалд V, Норвегия

Състояние: 30 млн. долара

Крал Харалд не плаща данъци върху своето богатство и е похарчил част от него, за да си купи яхта.

Норвежката монархия струва на държавата 72 млн. долара годишно. През 2017 г. норвежкото правителство е заделило 32 214 394 долара за кралския двор и 14 888 900 млн. долара за лични разходи на краля и кралицата.

Крал Харалд V Норвегия
gettyimages

7. Кралица Маргрете II, Дания

Състояние: 40 млн. долара

Кралица Маргрете Втора се възкачи на датския престол през 1972 г.

Датският Граждански списък гарантира на кралското семейство 12.8 млн. долара годишно, които покриват дейностите на кралицата, на кралското семейство и лични разходи.

Кои са най-богатите кралици?

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция

Състояние: 70 млн. долара

Крал Карл XVI Густаф е получил 7.6 млн. долара за официалните си задължения през 2015 г., а администрацията на кралския дворец е получила близо 7.4 млн. долара от държавата през същата година.

В състоянието на кралската фамилия е включена и собствеността над лятната резиденция Солиден, която е със статут, близък до дворец.

Топ 3 на най-богатите хора в модерната история (СНИМКИ)

5. Кралица Беатрикс, Нидерландия

Състояние: между 200 и 300 млн. долара

Кралица Беатрикс абдикира от трона през 2013 г., но това не й попречи да остане най-видната фигура в нидерландската монархия.

Настоящият крал на Нидерландия Вилем-Александър разполага с бюджет от 47 млн. долара, който покрива официални визити и чуждестранни посещения. Той също така разполага с лично богатство, съставляващо недвижими имоти, инвестиции и дял в Shell Oil.

4. Кралица Елизабет II, Великобритания

Състояние: 500 - 600 млн. долара

Състоянието на британското кралско семейство се състои от имоти, предмети на изкуството и инвестиции. По-голяма част от него идва от имотите на кралицата, които включват Бъкингамския дворец и нейните бижута на короната.

Личното състояние на кралица Елизабет се оценява на 530 млн. долара, според Forbes.

В периода 2016-2017 г. Суверенният грант е бил в размер на около 57 млн. долара. Кралицата е получила и около 20 млн. долара от наем на имоти.

кралица Елизабет Втора
ThinkStock/Getty Images

3. Принц Албер II, Монако

Състояние: 1 млрд. долара

Смята се, че принц Албер II притежава една четвърт от земята в кралството, домът на своята майка Грейс Кели в района Филаделфия, който купува през 2016 г. за 754 000 долара, колекция класически автомобили, акции в курорт в Монте Карло; и скъпа колекция от пощенски марки.

Кралство Монако е похарчило 52 788 294 долара за кралското си семейство през 2015 г.

Принц Албер II
gettyimages

2. Великият херцог на Люксембург Анри

Състояние: 4 млрд. долара

Кралското семейство на Люксембург не получава заплата, но получава около 324 851 долара всяка година от 1948 г., за да изпълнява функциите си.

В бюджета за 2017 г. са включени и 12 181 914 долара за разходи за домакинството на Великия херцог. Собствеността, управлението, контролът и проходите от личното състояние на Великия херцог принадлежат на притежателя на короната.

Богатството на фамилията се оценява на 4 млрд. долара.

Пет приказни сватби от света на кралските особи (СНИМКИ)

1. Принц Ханс Адам II, Лихтенщайн

Състояние: 5 млрд. долара

Принц Ханс-Адам II получава необлагаеми средства за покриване на разходи вместо заплата в размер на 270 709 долара.

Сумата може да изглежда малка, в сравнение с това, което получават другите монарси, но състоянието на фамилията се оценява на 5 млрд. долара, до голяма степен заради притежаваната от тях банка LGT Group и инвестициите, които се правят през фондацията на принца, която контролира недвижими имоти, гори и винарни.

И още:

Най-красивите кралски особи (СНИМКИ)

Любов като от приказка: Най-дългите кралски бракове в историята (СНИМКИ)

Думите, които кралското семейство никога не изрича (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кои са руските деца, които наследяват милиарди?

Колко са богаташите със състояние над 1 млрд. долара?

Кой е най-влиятелният човек в света?

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук