Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души?
Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души? / sxc.hu

Богатството на осемте най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,6 милиарда. Това сочи международното изследване на Oxfam, направено преди Световния икономически форум (СИФ) в Давос, цитирано от NOVA.

Колко са богаташите със състояние над 1 млрд. долара?

„Тази огромна разлика е опасна и може да предизвика силно разделяне на обществото", коментират от межднародната организация.

Списъкът на осемте най-заможни в света се състои изцяло от мъже и в него присъстват имената на основателя на Microsoft Бил Гейтс, собственика на Facebook Марк Зукърбърг, основателя на Amazon Джеф Безос и на Уорън Бъфет.

Вижте кои са 5-те най-богати престъпници в историята

"Такова драматично неравенство заклещва милиони хора в бедност. Скверно е толкова много пари да бъдат съсредоточени в ръцете на толкова малко хора, след като 1 на всеки 10 души оцелява с по-малко от 2 долара на ден", смята изпълнителнит директор на Oxfam Уини Бянима.

„От вота за Brexit до успеха на президентската кампания на Доналд Тръмп, през нарастащата вълна на расизъм и обезверяването в общоприетите политики, има знаци, че все повече хора в богатите държави не искат повече да толерират статуквото", казват Oxfam.

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

Изследването отчита и силно неравенство в половете. 89% от общо 1 810 милиардери в света са мъже.

Източник: Nova.bg