22-ма загинаха при наводнения в Южен Пакистан
22-ма загинаха при наводнения в Южен Пакистан / снимка: БГНЕС

Мусонните дъждове предизвикаха тежки наводнения в южния пакистански град Карачи и отнеха живота на най-малко 22-ма души, съобщиха ДПА и Ройтерс. Повечето смъртни случаи са причинени от срутване на покриви и стени, както и от токови удари. Над 60 души са пострадали заради наводненията.

Средното ниво на водата в 16-милионния мегаполис достигна 15 см и предизвика хаос в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. Пътищата и улиците бяха заляти с вода до коленете и хиляди хора се оказаха в плен на наводнението. Хаосът в града се задълбочи още повече поради срив в електроснабдяването. На практика снощи целият град остана без ток, но постепенно подаването на електричество беше възстановено, отбелязва БТА.

Метеоролозите прогнозират, че дъждовете ще продължат до понеделник. Тази година мусонните дъждове започнаха с около 15 дни по-късно от обикновено и вероятно ще излеят 30 процента по-малко вода, смята пакистанският метеоролог Камар уз Заман. Дъждовете и наводненията причиняват ежегодно големи щети в региона. През 2007 г. в резултат на мусонните дъждове загинаха около 250 души.