2000 цивилни са убити в конфликта в Южна Осетия
2000 цивилни са убити в конфликта в Южна Осетия / снимки: БГНЕС

2000 са убитите до момента цивилни по време на конфликта в Южна Осетия, предадоха агенциите. Хиляди хора са останали без подслон, след като са прекарали 3 дни в бункери, често без да имат достатъчно храна и вода. Под развалините на столицата Цхинвали има още десетки затрупани, според очевидците, а извън града продължава артилерийският огън. Има съобщения, че в развалините все още има скрити снайперисти. Москва определи случващото се като „хуманитарна катастрофа“, а руското Министерство на извънредните ситуации организира палатков лагер за бежанци в осетинското селище Джава, 50 ранени вече са транспортирани през границата с Русия за оказване на медицинска помощ. Общият брой на напусналите домовете си, цитиран от премиера на Русия Владимир Путин, е 34 хиляди, съобщи БГНЕС. Бежанците, които отказват да кажат фамилиите си пред средствата за масова информация, разказват за грузински танкове, стрелящи по напускащи столицата семейства.

Руската авиация е бомбардирала две военни цели в околностите на Тбилиси, предаде АФП. Целите на атаката са били две-радарна инсталация на 5 км от центъра на Тбилиси и военна база в село Коджори, на 10 км от грузинската столица. Според говорител на вътрешното министерство на Грузия при атаката няма жертви. Двете експлозии са чути в центъра на Тбилиси в 3,40 часа българско време.

Русия и Грузия се договориха да не използват авиация в зоната на конфликта, предаде агенция РБК. До споразумението са достигнали командващият миротворческите сили Сергей Чабан и губернатора на Мегрелия Заза Горозия. Чабан е уточнил, че договореността не се разпространява върху района на Цхинвали. От началото на сблъсъците руските ВВС нанесоха удари по редица военни обекти на територията на Грузия. И двете страни са загубили по 2 самолета.
2000 цивилни са убити в конфликта в Южна Осетия
netinfo

Грузински части продължават да обстрелват столицата на Южна Осетия Цхинвали въпреки твърденията, че са се изтеглили оттам, според командващия руските умиротворителни части, съобщава руската агенция Интерфакс.

Грузия съобщи в неделя, че е изтеглила своите части от града и настоя за прекратяване на огъня от страна на Русия. Москва поиска писмени гаранции, че Тбилиси няма да използва сила в бъдеще.

Президентът на САЩ Джордж Буш изразил сериозна загриженост пред руския премиер Владимир Путин в директен разговор по повод „непропорционалния отговор” срещу Грузия в конфликта в Южна Осетия, предаде Ройтерс. Американският президент разкри подробности от разговора си с Путин в Пекин в петък пред телевизионния канал NBC Sports. Според Буш, той бил доста твърд, когато настоял пред премиера на Русия всички войски да се завърнат до възстановяване на статуквото отпреди 6 август. „Ние силно осъждаме бомбардировките извън Южна Осетия”, посочва Буш в интервюто. Според него съвпадението на конфликта с откриването на игрите хвърля сянка над Олимпиадата и нейните идеали.

Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни изрази американската солидарност с Грузия срещу заплахата за суверенитета на страната, предадоха агенциите. Вицепрезидентът е заявил, че руската агресия „не може да остане без отговор“. Продължаването на „агресията“ срещу военни и цивилни цели ще има „тежки последици“ за отношенията между двете страни, предупреждава Чейни. Изказването на вицепрезидента Чейни идва след руското искане за безусловно изтегляне на грузинските войски от Южна Осетия. Грузия беше предложила прекратяване на огъня и започване на преговори, но на места сблъсъците продължиха и Москва настоя за безусловно изтегляне.

2000 цивилни са убити в конфликта в Южна Осетия
netinfo
Грузинският президент Михаил Саакашвили предупреди западните държави, че демокрацията в държавите от бившия Съветски съюз е в риск, ако се допусне страната му да падне пред лицето на руската агресия, предаде Франс прес. „Ако Грузия падне, това също така ще означава падение на Запада в целия бивш Съветски съюз и отвъд него”, пише Саакашвили в „Wall Street Journal Europe”. Държавите в съседните държави – без значение дали Украйна или кавказките държави или в Централна Азия – трябва да помислят дали цената на свободата и независимостта е в действителност толкова висока, посочва Саакашвили. Според него страната му се е вслушала в съвета на Европа да се въздържа и да използва дипломатически средства, правейки предложения за широка автономия на Южна Осетия и Абхазия. Грузинският лидер обвинява Русия, която подкрепя сепаратистите в двата региона и има свои умиротворители там и се опитва да провокира Тбилиси към война чрез укрепване на връзките й изпращайки повече войски и оръжия, съобщава БГНЕС.

Русия подсили частите си в Абхазия, вторият размирен регион в Грузия, и сега има там над 9000 парашутисти и 350 военни машини, съобщава Интерфакс. Това е съобщил помощник на комондващия руските умиротворители в региона. „Подсилването на умиротворителните части цели да се избегне повторение на ситуацията, с която се сблъскахме в Цхинвали”, казва Александър Новитски. Столицата на Южна Осетия е отново под контрола на руските войски след военната операция от последните дни.