Броят на жертвите на земетресението, което удари град Измир в Турция се увеличи до 17 души, а ранените вече са 700.


Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер каза пред репортери, че четири сгради са напълно разрушени при земетресението, а 70 души са спасени от развалините. Той добави че един от смъртните случаи се дължи на удавяне заради мини-цунамито.
 
Професор Халук Йозенер, ръководител на Института за изследване на земетресенията в Обсерваторията на университета „Божазичи”, заяви на пресконференция в Истанбул в петък, че след земетресението, продължило повече от 15 секунди, е имало 19 вторични труса между 3,3 и 4,8 по скалата на Рихтер. Той също така каза, че по време на труса се е разкъсала разломна линия с дължина от 30 до 40 километра.

Разрушителен трус разлюля Гърция и Турция, връхлетя ги цунами (ВИДЕО/СНИМКИ)

Малко след земетресението президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всички правителствени институти са мобилизирани, за да помогнат на Измир.

„Ние заставаме с всички наши граждани, засегнати от земетресението, с всички възможни средства. Всички наши институти и министри са мобилизирани “, каза той.

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват как хората отчаяно премахват отломките на някои срутени сгради, за да стигнат до хората, попаднали под развалините.
 


Сеизмолози предупреждават за силни вторични трусове в продължение на месец

Силно земетресение с магнитуд 7 удари страната в 13:51 местно време с епицентър морската зона на 19 км северозападно от Самос и на около 17 км от брега на провинция Измир. Земетресението е на дълбочина 10 км. То се е усетило и в Атина и Истанбул, както и по високите етажи на сградите в центъра на София. В Самос куполът на църквата се срути заради труса.
Хората в Измир и съседните провинции бяха предупредени от АФАД да стоят далеч от домовете си, ако има видими повреди по сградите.

Кадри от региона показват и малко цунами, особено мощно в крайбрежния град Шъджак в Сеферихисар.

Земетресението, случило се в Егейско море по-рано днес, е разрушило домове в провинция Измир в Западна Турция. Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир.

След мощния трус - морето засмука лодките от пристанището в Измир (ВИДЕО)
БГНЕС