/ IStock
Гръцките сеизмолози предупредиха за възможни вторични трусове след мощното земетресение с магнитуд 7, което удари Самос и крайбрежието на Мала Азия в Турция. До момента вече е имало няколко вторични труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4,6.

Разрушителен трус разлюля Гърция и Турция, връхлетя ги цунами (ВИДЕО/СНИМКИ)

Директорът на Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина Акис Целентис посочи, че вероятността за следващ трус е голяма - дори до 6,2. В тази връзка жителите на засегнатите райони не се съветват да се приближават до повредените сгради.

В същото време друг учен, професор Ефтимиос Лекас отбеляза, че последващите трусове, основани на наличните данни, няма да бъдат по-силни от основните.

Четирима намериха смъртта си при труса в Измир (ВИДЕО)

Манолис Скордилис, професор по сеизмология в Университета в Солун, смята, че е твърде рано да се каже нещо за постсеизмична дейност.

"Очакваме регистрацията на вторични трусове, за да съберем необходимата информация", каза той пред атинската македонска агенция.

След мощния трус - морето засмука лодките от пристанището в Измир (ВИДЕО)

В миналото в района вече е имало силни земетресения. През 1904 г. бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,8 на около 30 км южно от епицентъра на днешното. През 1941 г. е регистрирано земетресение с малко по-малка сила - магнитуд 6,0.

Експертите са единодушни, че сеизмичната активност в региона може да продължи от две седмици до месец.
БГНЕС