/ iStock/Getty Images
Шестнадесет милиона деца в Латинска Америка и на Карибите ще изпаднат в бедност до края на годината, ако правителствата на страните от региона не вземат мерки срещу икономическата криза, провокирана от пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изявление от вчера на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и неправителствената организация "Спасете децата" (Save the children).

Коронавирусът засегна тежко правата на децата по света

Едно от всеки две деца в Латинска Америка и на Карибите ще изпадне в бедност до края на годината, което означава увеличение с 22% в сравнение с миналата година.

"Това значително увеличение ще върне Латинска Америка и Карибите до нива, подобни на тези отпреди близо десет години и значително ще навреди на постигнатите успехи в борбата с детската бедност в по-голямата част на региона през 21 век", заяви Моника Рубио, съветник на УНИЦЕФ по социална политика за Латинска Америка и Карибите.

Децата с Covid-19 може да не са толкова заразни като възрастните

Двете организации заявиха, че икономическата криза, провокирана от Ковид-19, ще задълбочи социалното неравенство между бедните деца и тези от богати семейства на фона на очакванията брутният вътрешен продукт на региона да отбележи спад от 5,3%.

Южна Америка може да се окаже най-засегната с увеличение от близо 30% на децата, които живеят в бедни домакинства - с 11 милиона повече в сравнение с миналата година.
УНИЦЕФ и "Спасете децата" призовават правителствата да създадат повече програми за социална защита.
БТА