/ iStock/Getty Images
Правата на децата по света са тежко засегнати от кризата, дължаща се на новия коронавирус, която е повишила риска от принуждаване към работа или сключване на брак, предаде Франс прес, като цитира нидерландската неправителствена организация Кидсрайтс.

Детските градини в София възобновяват работа

Икономическите последствия на пандемията и взетите от правителствата мерки за спиране на разпространението на COVID-19 са имали тежки последствия за много деца. "Тази криза премахна постигнатия в продължение на години напредък по отношение на правата на децата", заяви Марк Дулерт, основател и председател на Кидсрайтс.

Затварянето на училищата е направило младежите много уязвими към принуждаване към работа или към сключване на брак, предупреждава организацията.

Децата с Covid-19 може да не са толкова заразни като възрастните

Напрежението, на което са подложени здравните системи, е сложил край на програмите за ваксинация срещу болести като полиомиелита и дребната шарка и "ще доведе до пик на детската смъртност", като се очаква случаите да се повишат със стотици хиляди.

В най-малко 23 страни бяха спрени кампаниите за ваксинация срещу дребна шарка, което засяга над 78 милиона деца на възраст до 9 години. В резултат "е по-необходимо от всякога" да се обърне внимание на правата на децата, подчертава организацията, която публикува своя индекс за 2020 г., класирайки 182 страни по степента, до която се спазват правата на децата. На първите три места в него са Исландия, Швейцария и Финландия, а на последните - Чад, Афганистан и Сиера Леоне.
БТА