/ iStock/Getty Images
Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено
176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столична община подновяват работа.

Градините в София готови да отворят, в тях се връщат само 1/4 от децата (ВИДЕО)

Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини днес. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите.

По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание децата им да посещават в предстоящата първа седмица. В 7 детски градини - пет в район Студентски и по една в район Надежда и Илинден се извършват неотложни ремонтни дейности.

176 детски градини в София отварят врати на 26 май

Очаква се детските градини в Студетски и Илинден да отворят врати на 1 юни, а детската градина в Надежда да отвори врати в средата на юни. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Поетапно отварят детските градини и яслите (ВИДЕО)

Необходимо е да се осигури дистанция между различните групи, както и между персонала, и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.

При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини. 
БГНЕС