/ iStock/Getty Images
Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май при строго спазване на хигиенните изсквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг, който е издал заповедта днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалните ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

Вариант: На детска градина през седмица, ако има много желаещи (ВИДЕО)

В заповедта на министъра се предлага да не се изискава здравна бележка при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Но медицинският контрол остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и доброволното им желание, с което са пожелали детето им да постъпи в детската градина или ясла и, че ще държат информирани ръководителите на детското заведение за състоянието на детето им.

Франция бие тревога за 70 случая на заразени след отваряне на училищата

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев каза, че според направено от тях проучване 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата на детска градина. Но има голям процент, които се колебаят. 75% от детските градини по мнението на родителите са работили интензивно в електронна среда, въпреки че не въведохме задължителното обучение в електронна среда.

Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.

Мнението на родителите: "За" или "Против" отварянето на детските градини (ВИДЕО)

Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове, каза още Вълчев.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала.

Ананиев допълни, че предвиждат извадково тестване на персонала.

Излиза първото класиране за столичните ясли и детски градини

Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата, след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени, добави ген. Венцислав Мутафчийски.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.

Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят.

Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт. Според него най-сигурното място за децата е в домовете им.

Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали.

Относно частните занимални и обучението по интереси, Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това не е предвидено в настоящата заповед.

Все повече тийнейджъри споделят за психични проблеми

Министър Вълчев коментира и подготовката за матурите, която според него върви нормално, особено предвид факта, че имат повече време тази година. Ще има достатъчно квестори. Много повече висши училища решиха да приемат с оценките от ДЗИ, последните години те се утвърдиха като надеждна оценка и това е причината висшите училища да стъпят на тях. Все пак в някои специалности ще се приема с изпит. Все пак заповедта на здравния министър допуска присъствие във висшите учебни заведения за важни и неотложни неща.

Според Влъчев някои висши училища са взели решение за удължаване на учебната година. Такива са например медицинските университети, където е трудно да се завърши дистанционно.

 
 
Отварят детските градини и яслите на 22 май. Това съобщиха наа здравеопазването и образованието

на живо: Отварят детските градини и яслите на 22 май. Подробности четете тук: https://bit.ly/2ZgaFwM

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 19 май 2020 г.


Заповедта на здравния министър за отварянето на детските ясли и градини може да видите ТУК.