Децата в група ще бъдат не повече от 10-12
До дни трябва да стане ясно кога ще отворят детските градини и за колко деца ще има място в тях, предава NOVA. Здравните власти вече съобщиха, че децата в група ще бъдат двойно по-малко от обикновено - не повече от 10-12.

При едно болно дете детската градина затваря (ВИДЕО)

Родителите вече попълват онлайн анкети с отговор на въпроса: „Ще пуснете ли децата си, когато отворят градините?”. Ако се окаже, че желаещите са повече от предвидените места, е възможно посещенията да са на смени - през седмица.

За здравния контрол се разчита основно на съвестта на родителите. Децата няма да минават през медицински изследвания, за да не се образуват опашки пред кабинетите и лабораториите. Всяка сутрин на входа ще бъдат връщани децата с видими симптоми на заболяване.

На случаен принцип ще бъдат тествани за коронавирус и част от учителите. В случай на положителна проба, под карантина ще бъде поставяна цялата градина. Официално от днес заработиха детските кухни.

Детските градини може да отворят около 24 май (ВИДЕО)

Те са 75 на територията на столицата и приготвят меню за над 5 000 деца. Всички служители вече са минали през тестове за коронавирус. Не е установен нито един заразен, а помещенията, в които се приготвя храната, са дезинфекцирани.

„Преди да отворим, яслата и раздавателният пункт бяха основно почистени и дезинфекцирани. Закупили сме предпазни маски и шлемове за персонала, ръкавици и дезинфектанти.

Целият персонал премина през бързи тестове и всички те са отрицателни”, обясни директорът на 35-а детска ясла Росица Стоянова.
nova.bg