Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява да отворят детските градини около 24 май. 

"Детските градини се надявам следващата седмица за около 24 май, може би и преди това, да ги отворим. Това е единственото място, за което със сигурност се знае, че повишава заболяването - във всички държави, които го направиха. Някъде - пренебрежимо малко. Това е риск, който обаче си заслужава, защото работещите родители, връщайки се на работа, трябва да могат да си оставят децата", посочи Борисов. 

"Не е ясно дали това ще стане накуп, за всички детски градини, или поетапно. Решението трябва да бъде взето до няколко дни", каза министър-председателят пред медиите по време на инспекцията на интерконектора България-Гърция.

Предстои да бъде решено и за отварянето на театрите, но при ползване на 30% от капацитета им. Това ще зависи от климатичните и вентилационните системи в тях, обясни Борисов.

В понеделник ще бъде внесен и законопроектът за бъдещите държавни бензиностанции.

„С една държавна компания, каквато има и в Унгария, и в други страни, да имаме готовност при такава криза да не може никой да ни направи дъмпинг или да ни постави на колене. Искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, където при криза да сме осигурили необходимото”, каза Борисов.