На фона на информацията за светлина в тунела и шансове за успех срещу вируса, който ни държи в парализа вече близо три месеца, в идните дни трябва да стане ясен отговорът на въпроса кога реално ще отворят ясли и детски градини и за колко деца ще има място в тях. 

От публикация на директора на 119 училище в София станаха ясни част от правилата, по които вероятно ще се случи това, съобщава NOVA.

Не всички учители ще бъдат тествани предварително за коронавиус. Вероятно ще има нещо като тестова група, направена от здравното министерство. Децата пък ще бъдат приемани без медицински изследвания, въпреки че не са били на градина повече от 2 месеца. 

Детските градини може да отворят около 24 май (ВИДЕО)

Причината е, че обратното би довело до опашки пред кабинети и лаборатории и риск от заразяване. Очаква се родителите да са достатъчно съвестни и да водят само здрави деца в групите.

Ако се приеме, че ще има по 12 деца в група, а желаещите са повече, тогава е възможно градината да се посещава на смени - например седмица едните, седмица другите. Нагласата на образователното министерство е децата да бъдат по 14 в група.

Излиза първото класиране за столичните ясли и детски градини

Вероятно сутрешният филтър ще остане без промяна, като се връщат само деца с видими симптоми на неразположение.

В случай на констатирано заразяване, под карантина ще бъде цялата градина. Тогава в карантина ще трябва да бъде поставен и целият персонал, а твърде възможно - и  родители на децата. 

Но всичко това е предварителна информация и се базира на разговори на директори с образователното министерство.
NOVA