/ iStock/Getty Images
Всеки четвърти тийнейджър в Европа се чувства изнервен и повече от една трета от юношите, предимно момичетата, използват все повече социалните мрежи, съобщи Франс прес. Това сочат резултати от проучване в 45 страни, проведено от европейския филиал на Световната здравна организация (СЗО). Анкетата установи също, че тийнейджърите в глобален мащаб пият и пушат по-малко, отколкото преди четири години.

Докладът бе огласен, след като СЗО предупреди за спешната нужда от увеличаване на инвестициите за психичното здраве на фона на пандемията от новия коронавирус. Страхът от зараза и самоизолацията предизвикват все повече психични проблеми у хората и особено при тийнейджърите и децата.

Родители в Испания и Италия съобщават, че децата им се чувстват изнервени, откакто настъпи заразата, раздразнителни са и трудно се концентрират. Освен това наложените мерки за изолация правят все повече деца свидетели на домашно насилие, което също въздейства тежко върху психиката им.

"Всеки четвърти юноша казва, че се чувства изнервен, раздразнителен и всяка седмица се случва да заспи трудно", се посочва в доклада на СЗО. Той пък се основава на четиригодишно проучване измежду над 220 000 юноши в Европа и Канада.

Момчетата се чувстват по-добре от момичетата. 41 на сто от тях казват, че са в добро здраве, докато едва 33 процента от момичетата съобщават, че са здрави и се чувстват добре.

Социалният фактор оказва сериозно влияние, като децата от семейства с ниски доходи в една трета от страните съобщават за повече здравословни проблеми като мигрени, болки в стомаха и болки в гърба.

35 на сто от общо 227 441 юноши, участвали в изследването през 2017 г. и 2018 г. , казват, че използват "интензивно" социалните мрежи, като най-висок е броят на момичетата на 15 г. в Италия - 63 на сто.

На 15 години 24 на сто от момчетата и 14 на сто от момичетата вече имат сексуален опит, показва анкетата.

Инвестициите в младите хора носят тройна полза - за здравето, за социалното и икономическо състояние на юношите днес и на възрастните утре, каза Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа.
БТА