153-ият най-богат човек в света поема управлението на Грузия
153-ият най-богат човек в света поема управлението на Грузия / снимки: Reuters
153-ият най-богат човек в света поема управлението на Грузия
57143
153-ият най-богат човек в света поема управлението на Грузия
  • 153-ият най-богат човек в света поема управлението на Грузия

Грузинският президент Михаил Саакашвили прие загубата на партията му „Единно национално движение” в парламентарните избори в кавказката държава. Те бяха спечелени от про-руско настрояната партия „Грузинска мечта”, водена от милиардера бизнесмен Бидзина Иванишвили.

Според предварителните резултати, партията на Иванишвили е събрала почти 53% от гласовете, а властващата до момента партия на Саакашвили и на премиера Вано Марабишвили е събрала едва 42%. Президентът Саакашвили каза, че въпреки големите разлики в политиката на двете партии, демокрацията в Грузия функционира и, че уважава резултата.

Все още не се знае кой ще поеме премиерския пост в новия парламент, който вече се намира на 200 км западно от столицата Тбилиси, в модерна стъклена сграда във втория по големина град Кутаиси.

Според Форбс Бидзина Иванишвили е 153-ият най-богат човек в света със състояние от 6,4 млрд. долара. Те са спечелени най-вече чрез банкиране и търговия с метали, основно в Русия. Израснал е в Грузия, но следва висше образование и развива своите бизнеси в Русия. Има руско и френско гражданство.

Президентът Саакашвили го нарича популист, свързан с Москва, и твърди, че няма как да е забогатял толкова много в Русия без подкрепата на Кремъл. Иванишвили отрича обвиненията и твърди, че е продал повечето си бизнеси в Русия, включително своята банка „Росийски кредит”.

56-годишният Бидзина Иванишвили също така твърди, че работи усърдно за доброто на грузинския народ и, че е похарчил повече от 1,5 млрд. долара от собствените си пари за да модернизира полицията и войската в страната. Той обещава, че отношенията между Тбилиси и Москва ще се оправят до пет години. Въпреки това настроенията сред народа са силно поляризирани.


153ият найбогат човек в света поема управлението на Грузия
netinfo

„Саакашвили направи много за държавата. Вече нямаме голям външен дълг, цялата страна е електрифицирана, има лунапаркове, и училищата са ремонтирани”, споделя грузинец. „Искаха демокрация и я получиха, но едва десетина процента от населението живеят добре. Останалите живеят в беднотия. Ако един човек в дадено семейство има постоянна работа - това се счита за добро положение”, споделя гражданка.

Много грузинци са против про-руската партия, като се позовават на факта, че преди четири години Грузия беше разгромена във война именно срещу Русия. Въпреки това партията „Грузинска мечта” печели голяма подкрепа след като по-рано тази година излязоха видео кадри как пазачи в затвор бият и изнасилват затворници.

Иванишвили твърди, че властта на про-западния президент Саакашвили е започнала да придобива диктаторски свойства. Той дава за пример това, че му е било отнето грузинското гражданство след като е регистрирал политическата си партия, както и, че властите тормозят и арестуват негови служители и конфискуват пари от негови фирми.

Иванишвили е женен и има четири деца. Един от синовете му - Бера, е написал рап песен с името на партията му - „Грузинска мечта”, която е ползвана по време на предизборната кампания.

153ият найбогат човек в света поема управлението на Грузия
netinfo

Саакашвили дойде на власт през 2003 г. по време на т.нар. „Революция на розите”, след която вече непопулярният Едуард Шевернадзе беше принуден да се оттегли. В настоящите избори не взеха участие двете де факто независими автономни области Абхазия и Южна Осетия, които граничат с Русия.