145 страни от цял свят в борбата с климатичните промени
145 страни от цял свят в борбата с климатичните промени / netinfo
Какво знаем със сигурност за промените в климата и как да се борим с тях - тези въпроси ще бъдат в центъра на разгорещени дискусии на започващата днес в испанския град Валенсия едноседмична конференция с участието на учени и правителствени представители от 145 страни, предаде Асошиейтед прес.

На конференцията ще бъде представен четвъртият и последен за тази година доклад на ООН за глобалното затопляне. В него учените се опитват да определят колко бързо се затопля климатът, какви са последиците от това явление за милиардите жители на Земята и какво може да се направи, за да не излезе този процес извън контрол. Тази седмица предстои да бъде изготвено и прието резюме на доклада от около 25 страници.

Докладът ще бъде оповестен в събота от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ще стане основа за дискусии на ключовата среща за климата идния месец в Бали, Индонезия. На нея ще започне изготвяне на нова глобална стратегия за ограничаване на емисиите от парникови газове след 2012 г., когато изтича първата фаза на Протокола от Киото, напомня АП.