/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите на парламента на Босна и Херцеговина одобри състава на новото правителство, предложено от премиера Зоран Тегелтия от Съюза на независимите социалдемократи, предаде БНР.

С 29 гласа "за" в 42-местния парламент депутатите одобриха ново правителство цели 14 месеца след парламентарните избори. Така се открива пътят за подновяване на реформите в страната, необходими за кандидатстване за членство в Евросъюза, както и за преговори за нова сделка с Международния валутен фонд.

Френски евродепутат: В ЕС няма място за Босна и Херцеговина и други страни от Балканите

Зоран Тегелтия бе номиниран за премиер от колективното босненско председателство, а кандидатурата му потвърдена от Камарата на представителите на 5 декември.
Министър на външните работи в новото правителство ще бъде Бисера Туркович, на външната търговия и икономическите отношения -Сташа Кошарац, на финансите Виекослав Беванда, на комуникациите и транспорта -Воин Митрович, на гражданските въпроси Анкица Гуделевич, на правосъдието Йосип Грубеша, на сигурността Фахрудин Радончич и на отбраната Сифет Поджича.

По-рано Тегелтия заяви, че приоритет на неговия кабинет ще бъде икономиката, а политическите въпроси ще се решават от председателството и от лидерите на политическите партии, а не от правителството.