/ iStock/Getty Images
Френският евродепутат Жордан Бардела изпрати инициатива до Европейската комисия за спиране на процеса на разширяване с Босна и Херцеговина (БиХ).

Радикалният френски политик, който дори оглави листата на Националния сбор за Европейския парламент на предишните избори, заяви в инициативата, че в ЕС няма място за БиХ и други страни от региона.

В своята инициатива той отбелязва, че настоящата мигрантска криза говори за неспособността на балканските държави да се присъединят към зона, в която хората се ползват от свобода на движение, каквато е ЕС.

Бардела заявява, че БиХ е кандидатствала за членство в ЕС едва на 15 февруари 2015 г., осем години след подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

„Първоначалната оценка на Еврокомисията установи, че страната не отговаря на редица критерии, свързани с правното наследство на ЕС, което означава, че са необходими значителни подобрения в областта на информацията и медиите, социалната политика, заетостта и апарата за правосъдие и сигурност.

Още по-лошото е, че оценката на политиката в областта на околната среда в страната беше напълно несъвместима със стандартите на ЕС. Почти 34 млн. евро, средства от ЕС, бяха предоставени на БиХ през 2018 г. за тази цел и договореностите за управление на миграцията в страната бяха обсъдени на пленарна сесия в Брюксел през ноември 2019 г.“, отбеляза Бардела.

Инициативата на радикалния френски евродепутат идва след неотдавнашното изявление на президента Еманюел Макрон, че БиХ е бомба със закъснител, която тиктатака непосредствено до Хърватия.
БТА