Ако напоследък се чувствате зле, може да има много причини - от инфекции и лишаване от сън до проблеми с имунната система. И едно състояние, което може да причини изтощение, е лупусът, който може да бъде животозастрашаващ, ако не бъде диагностициран.

Лупусът е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото се включва сама и започва да атакува и унищожава здравите клетки в тялото. Ако прогресира без лечение, може да има увреждане на сърцето, бъбреците, белите дробове или мозъка.

Според д-р Мириам Стопард лупусът е шест пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, като обикновено се развива между 20 и 50-годишна възраст“, обяснява д-р Стопард, съобщи Mirror. „В момента няма лечение, но може да се контролира с лекарства и повечето хора водят активен, нормален живот. Лечението включва нестероидни противовъзпалителни лекарства, стероиди и имуносупресори.“

Заболяването "Лупус" и бременност:

Жените с лупус имат по-висок риск от усложнения на бременността като прееклампсия, тромбоза, инфекции, спонтанен аборт, мъртво раждане, малки бебета и други. Въпреки това, ако изчакате да забременеете, докато симптомите ви бъдат овладени, имате отлични шансове да имате здравословна бременност.

Въпреки че е важно да се посочи, че лупусът е рядък, някои известни хора, които имат заболяването, са:

► Поп певицата Селена Гомес разкри, че е била диагностицирана с лупус в публикация в Instagram, след като разбра, че се нуждае от бъбречна трансплантация поради заболяването. Селена трябваше да отмени турнета, да отиде на химиотерапия и да отдели време от изтощителния си график, за да си почине и да се върне към пълно здраве.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)


► Лейди Гага даде положителен тест за лупус през 2010 г., но никога не е имала никакви симптоми. Певицата и актриса се изследва, след като леля й почина от болестта. Лупусът може да лежи в латентно състояние с години, така че диагнозата означава, че тя трябва да се грижи добре за себе си.

► Тони Бракстън е най-известна с хита си Breathe Again и открито се бори с лупус от 2011 г. насам и казва, че някои дни са наистина трудни. Тя трябваше да прекара известно време в болница и продължава да се следи състоянието й.