12 милиона живеят в опасни райони на Бразилия
12 милиона живеят в опасни райони на Бразилия / netinfo

Около 12 милиона души живеят в опасни градски райони в Бразилия, повечето от тях в порутени къщи, сочи изследване, направено за правителството, предаде Франс прес.

Анализът на Центъра за изследване на метрополисите посочва, че в 560-те най-населени градски района в страната 13% от къщите са в опасни квартали. Те са дом на 14% от градското население. Цялото население на Бразилия е 190 милиона, от които от 50 до 60 милиона са смятани за бедни. Повечето живеят в големите градове като Сао Пауло и Рио де Жанейро, където всеки шести обитава опасен район.

В Белем, главният град на северния щат Пара, половината от населението живее в квартали, смятани за опасни според проучването. В него се казва, че в страната има 14600 рискови зони, което е двойно спрямо оценката направена през 2000 г., заяви координаторът на изследването Едуардо Маркес.

Лявото правителство на президент Луис Инасио Лула да Силва стартира програма за 9 милиарда долара за подобряване на инфраструктурата и здравеопазването в 500 бразилски запуснати района, съобщава БГНЕС.