/ iStock/Getty Images
Водолази от гръцката брегова охрана претърсват днес за оцелели ветроходна лодка с мигранти, която потъна край остров Антикитира между Пелопонес и Крит, предадоха Асошиейтед прес и АНА-МПА. Загинали са най-малко 11 души, уточнява АП.

От плавателния съд през нощта и рано днес са били спасени 90 души - 52 мъже, 11 жени и 27 деца. Бреговата охрана откри първо телата на седем загинали, а по-късно - на още четирима. Общият брой на пътниците не е известен и гръцките власти продължават издирването на оцелели.

Лодка с мигранти потъна край Гърция

Според първоначалната информация мигрантите са се обадили вчера на спешния телефон 112 и са поискали помощ, като са съобщили, че плавателният съд с около 100 души на борда има проблеми. Ветроходният съд е отплавал от турския бряг и е пътувал за Италия.

Бреговата охрана разпространи видеозапис от спасителната операция, на който се вижда как мигрантите се качват на спасителен сал и биват прехвърлени на патрулна лодка. Оцелелите са транспортирани до пристанище Пирея край Атина.

Четирима загинали в нов инцидент с мигранти в Егейско море

Това е вторият трагичен случай с лодка с мигранти край бреговете на Гърция тази седмица. Във вторник в южната част на Егейско море потъна друг съд, пътуващ от Турция за Италия. Досега от него са спасени 13 души, а трима от пътниците бяха открити в морето мъртви. Има опасения обаче, че действителният брой на жертвите е много по-висок, защото по сведения на оцелели на борда е имало около 50 души. Според оцелели изчезналите са най-малко 17.

При друг инцидент днес гръцката полиция арестува трима души по обвинения в трафик на хора и задържа 92 мигранти, след като яхта заседна южно от Пелопонес.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците до 19 декември тази година над 116 000 кандидати за убежище са прекосили Средиземно море на път към държави от ЕС. Агенцията посочи, че 55 процента от тях са пътували нелегално до Италия, 35 процента - до Испания, 7 процента - до Гърция, а останалите - до Малта и Кипър.
БТА