/ iStock/Getty Images
Гръцката брегова охрана провежда издирвателно-спасителна операция, след като лодка, превозваща около 50 мигранти, е започнала да се пълни с вода южно от цикладския остров Фолегандрос в Егейско море, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

До момента са спасени 12 души, основно иракчани, но останалите все още се издирват, посочи цитираният представител, като добави, че само двама от спасените мигранти са имали спасителни жилетки.

Гърция е основен маршрут към Европейския съюз за търсещите убежище, които пристигат от Турция. Броят на пристигащите спадна рязко от 2026 г., след като ЕС и Анкара подписаха споразумение за спиране на мигрантите, преминаващи в Гърция.

"Дванайсетте мигранти, основно иракчани, бяха отведени в Санторини. Те са в добро здравословно състояние", посочи официалният представител.
Те са казали на властите, че между 30 и 50 души са се намирали в лодката.



В спасителната операция участват четири катера на бреговата охрана, пет кораба, плаващи я района, два хеликоптера и един самолет С-130.

Бреговата охрана заяви, че операцията е започнала през изминалата нощ, след като била получена информация, че плавателен съд, превозващ мигранти, е получил авария на двигателя и е започнал да се пълни с вода край остров Фолегандрос, посочва Асошиейтед прес.

Някои от оцелелите са заявили, че на лодката е имало 32 души, а един от тях е посочил, че на борда е имало 50 души.
БТА