Силен дебют за американците, мъжете пак биха младежите
Силен дебют за американците, мъжете пак биха младежите / gong.bg
Мъжкият национален отбор по баскетбол победи младежката формация на България с 93:61 в последната си проверка преди старта на сериозните контролни срещи. В четвъртък Пини Гершон и компания заминава за Полша, където „трикольорите” ни ще бъдат подложени на първи тест под ръководството на израелския специалист.

Както и на турнира в Самоков, така и днес в зала „Универсиада”, мъжкият тим нямаше особени проблеми да се справи с младежите, които обаче с повече свежест и старание често създаваха добри атаки и спираха нападенията на „батковците”. За отбора на Иван Чолаков и Петко Делев това бе една полезна проверка преди началото на европейското първенство до 20 години на 1 август.

Пини Гершон пусна в игра 13 състезатели, като изпробва най-различни състави и ситуации. На моменти играта на момчетата му определено даваше поводи за оптимизъм, и отборът явно показа напредък от първата контрола срещу младежите. Баскетболистите ни отново направиха 30 грешки в мача – нещо, което със сигурност не радва наставника, но все пак се случва в приятелски срещи.

Двама от пристигналите в петък американци взеха участие в мача, като единствено Кейзъл Уесън остана на пейката, тъй като все още се възстановява от контузия. Ибрахим Джабер остана на паркета 22 минути и завърши с 12 точки, три асистенции и четири борби. Кейндрън Кларк (на снимката) бе най-резултатен с 15 точки, от които три тройки.

Разликата във възрастта си каза думата на терена и в този двубой, като определено опитът помогна доста в по-трудните моменти на мъжката формация. Разликата бе натрупана заради грешките в състава на Чолаков и Делев, като младежите губеха концентрация на моменти, и това нямаше как да не се отрази на светлинното табло.

В първите три части категоричното превъзходство на мъжете се изрази по този начин – 24:12, 21:13 и 22:16. В заключителната част обаче националите се отпуснаха и позволиха на младежите да вкарат 20 точки, срещу които отговориха с 26 за крайния резултат 93:61.

Освен Кларк и Джабер, с изявите си се отличи и центърът Николай Върбанов. 23-годишният баскетболист завърши с 14 точки, шест борби, две откраднати топки и един чадър. По 10 точки добавиха Димитър Ангелов и Йордан Бозов.

За младежите най-резултатен бе Павел Иванов с 14 точки, но стрелецът на Левски този път изненадващо не успя да се разпише нито веднъж от тройката. По 12 точки реализираха Чавдар Костов и Иван Лилов, а Сергей Цветков завърши с 11.

Очаква се утре селекционерът на България Пини Гершон да обяви кои 15 играчи ще заведе в Полша за две контроли. От състава ще отпаднат двама баскетболисти. Тази вечер израелският специалист пусна момчетата си в почивка.