Шпигел отново насочи вниманието към манипулирания мач България - Естония
Шпигел отново насочи вниманието към манипулирания мач България - Естония / netinfo

След поредната порция разкрития около манипулираните мачове в Европа, разследвани от Европол, отново излезе на преден план приятелският мач между националните отбори на България и Естония, завършил 2:2. Съмненията не са от днес, но се породиха от факта, че и четирите попадения в срещата бяха реализирани от дузпи. В последствие дори ФИФА обяви официално двубоя за уреден.

Онлайн изданието на „Шпигел“ припомня за случая, като цитира думите на тогавашния селекционер на България Лотар Матеус.

„Този мач остави странно чувство. Знаехме, че нещо не е съвсем наред. Но не мисля, че манипулация от този мащаб е възможна“, споделя немската легенда Матеус.

Според информацията, в уреждането на този двубой е забъркан Уилсън Радж Перумал. Въпросният човек е извършил най-големия си удар през февруари 2011 година. Родом от Сингапур Перумал е пътувал, за да се среща с футболни длъжностни лица, с които да организира приятелски срещи. След това подкупил шестима рефери, за да си гарантира крайните резултати от тях. Приятелският мач между България и Естония е един от въпросните мачове. Друг двубой с подозрения е между Боливия и Латвия.

Още през 2011 година се появиха информации за въпросните срещи. След това Световната футболна централа (ФИФА) направи разследване за мача, който се игра в Анталия на 9 февруари 2011 година. От ФИФА обявиха, че съдиите от Унгария, начело с Колош Лендиел, които ръководиха въпросната среща, са "признати за виновни в пасивна корупция и незаконно влияние върху резултата от мача".

Отделно от това стана ясно, че срещата отпада от всички статистики и на участниците в нея трябва да извадят по един брой от мачовете за страната. Попаденията - две за Естония на Константин Василиев, и за България - на Ивелин Попов, също бяха анулирани. Тогава ФИФА потвърди становището си, че срещата е била организирана от "Фути Интернешънъл Медия" с цел печалба от залагания, а не по чисто спортни причини.