Илиана Раева призова: Не наказвайте невинните руски спортисти
Илиана Раева призова: Не наказвайте невинните руски спортисти / БГНЕС, архив

Руските спортисти, които не са взимали допинг, не трябва да бъдат наказвани и евентуалното им отстраняване от Олимпиадата в Рио ще бъде нечестно. Това мнение сподели председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева на личния си профил във Facebook.

Съдът в Лозана потвърди: Без руски атлети в Рио

Без рускини в Бразилия българките ще имат много по-големи шансове за медали, но Раева е категорична, че това не я блазни.

Ето и пълния текст на позицията на Раева:

"В живота си човек има моменти, които са тест за неговата личност, морал, ценности и вяра. Такъв е моментът сега, когато Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля пълна забрана за участие на всички руски спортисти на Игрите в Рио, след като бе публикуван втори доклад, уличаващ руската държава в подпомагане на схеми за употреба на допинг.

Вярвам, че като световна и европейска шампионка, като треньор на световни шампионки, като председател на БФХГ и на световни шампионки в един от най- успешните спортове в България - художествената гимнастика, който спорт има своите шансове в Рио и е в непрекъсната конкуренция с блестящите руски гимнастички, точно в този момент трябва да кажа своето лично мнение по темата.

Допингът няма място в спорта! Категорично! Нека всички, за които е доказана употребата му, бъдат отстранени и наказани. Но да накажеш невинни спортисти, които са тренирали години, които са доказали своята невинност нееднократно по отношение на допинга, е нечестно! Те трябва да получат своя шанс и да бъдат допуснати до участие на Олимпийските игри в Рио!

Не отнемайте правото им да се състезават на Олимпийските игри и да покажат на света своя талант, своята сила и своя многогодишен труд!

Не отнемайте техните мечти! Нечестно и несправедливо е!".