Джани Инфантино бе избран за нов президент на ФИФА на извънредния изборен конгрес на световната футболна централа. Той ще застане начело на организацията до следващите редовни избори през 2019 година.

Инфантино получи 115 гласа на втория тур на изборите в Цюрих, което му бе достатъчно за победа. Основният му конкурент шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа получи 88 гласа. За принц Али на балотажа бяха дадени 4 гласа, докато Жером Шампан не получи нито един. Това означава, че на практика гласовете на принц Али и Шампан от първия тур бяха пренасочени към Инфантино и му донесоха победата над шейх Салман.

Право на глас имаха 207 членове на ФИФА, които трябваше да изберат между петима кандидати - генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа, Жером Шампан и Токио Сексвале. В последствие техният брой намаля до четирима, след като по време на речта си преди избора Сексвале обяви, че се отказа от своята кандидатура.

ФИФА има нов президент
netinfo
В първия тур най-много гласове събра Инфантино - 88, следван от шейх Салман с 85 гласа. Това обаче не бе достатъчно, за да бъде обявен за новия президент, тъй като за победа в първия тур му бяха нужни 2/3 от гласовете. Трети в гласуването бе принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, когото подкрепиха 27 от членовете, а французинът Жером Шампан получи 7 гласа. Във втория тур на изборите победителят трябва да има 50% плюс един глас. Инфантино получи 115 гласа на балотажа, а опонентът му шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа получи 88 гласа.

Джани Инфантино е познат на широката публика като официалното лице по време на многобройните церемонии на УЕФА. Като генерален секретар обаче той бе с ключова роля за сериозното засилване на финансова мощ на централата, благодарение на която УЕФА догони основния си конкурент в лицето на ФИФА.

В своята предизборна програма 45-годишният Инфантино представи амбициозните си планове за сериозно увеличение на средствата за футболните федерации. Той сподели, че смята да инвестира близо 1 милиард долара за развитието на футбола на всеки четири години. Освен това той предложи и увеличаване на бройката на участниците на световното първенство до 40.

ФИФА има нов президент
netinfo

С избора на Джани Инфантино се сложи окончателно край на дългото управление на бившия президент Сеп Блатер.

Швейцарецът бе начело световния футбол повече от 17 години. Той бе избран за първи път за ръководител на ФИФА на 8 юни 1998 година, наследявайки на поста легендата Жоао Хавеланж. След това бе преизбиран четири пъти - през 2002-ра, 2007-а, 2011-а и 2015 година.

Именно 2015 година обаче се оказа фатална за Блатер, който бе принуден да се пенсионира предсрочно. Той бе отстранен от футбола заради разразилия се корупционен скандал, в който бе замесен и шефът на европейския футбол, френската легенда Мишел Платини. На 25 септември швейцарската прокуратура заведе дело срещу Блатер за незаконен превод на 1,8 млн. швейцарски франка на Платини през 2011 г. Въпросните пари са били дадени на французина за свършена от него работа в периода от началото на 1999 година до средата на 2002-ра.

Първоначално двамата футболни ръководители бяха отстранени за период от 8 години, а впоследствие наказанията им бяха намалени на 6 години извън играта. Заради това Платини не участва в избора за президент на световната футболна централа.

Източник: БГНЕС

снимки: БГНЕС

видео: Novanews.bg